A cápatartásról tanácskoznak a világ tengerbiológusai a Nyíregyházi Állatparkban

A cápatartásról tanácskoznak a világ tengerbiológusai a Ny

Nyíregyháza, 2019. április 16., kedd (MTI) – A cápák tartástechnológiája, szaporítása és gyógykezelése is szerepel a Nyíregyházi Állatparkban kedden kezdődött háromnapos nemzetközi konferencia programjában. Az előadásokat és műhelymunkát magában foglaló eseményre a világ tizenhét országából érkeztek tengerbiológusok és akvarisztikai szakemberek.

A konferencia résztvevői a 200 millió éve létező, a Föld egyik legrejtélyesebb állatainak számító cápák, ráják és porcos halak viselkedését, tartási tapasztalatait és állatorvoslási technikáit osztják meg egymással az elméleti előadások és gyakorlati bemutatók segítségével – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón.
Az igazgató az MTI-nek megjegyezte, a cápák gyógykezelésében már van tapasztalata az állatpark szakembereinek, hiszen 2012-ben például az egyik homokpadi cápán (Carcharhinus plumbeus) hajtottak végre sikeres életmentő műtétet. A beavatkozásra azért volt szükség, mert az állatnál bélelőesést diagnosztizáltak, a cápát az altatás után egy altatófolyadékkal ellátott műtőtartályba helyezték, ahol végrehajtották a műtétet.
A sebészeti beavatkozások mellett az állatok befogásában is nagy tapasztalata van a sóstógyógyfürdői állatkertnek, így a szakmai sikereknek köszönhetően a legutóbbi portugáliai konferencia után idén Nyíregyháza adhat otthont a rangos tanácskozásnak – tette hozzá Gajdos László.
Papp Endre vezető állatorvos elmondta, hogy a konferenciának tizenhét országból ötvenhat résztvevője van, nagy részük tengerbiológus és akvarista szakember. Az elméleti előadásokon a 370 ismert cápafaj tartástechnológiájának, szaporításának és gyógykezelésének tapasztalatait osztják meg egymással a résztvevők, a gyakorlati oktatás pedig a legújabb cápavizsgálati módszerekkel és eszközökkel, valamint a kíméletes befogás és bódítás fogásaival is megismerkedhetnek. Utóbbi során egy műanyag csőbe terelik be az állatot és így sérülésmentesen emelik ki az akváriumból – tette hozzá.
Papp Endre megjegyezte, az egyik előadó olyan rendszert fejleszt, amelyben néhány külső szemrevételezési szempont alapján nyomon lehet követni az adott cápa kondíciójának alakulását, de a konferencia résztvevőinek ezen túl lehetőségük lesz például boncolásra és az állatok altatásának gyakorlására is.

Cápa
Nyíregyháza, 2019. április 16.
Papp Endre vezetõ állatorvos, Natalie D. Mylniczenko amerikai állatorvos, Gajdos László, az állatpark igazgatója és Varga Attila tengerbiológus (b-j) a cápák viselkedése és gyógyítása témájában megrendezett, háromnapos nemzetközi konferencia nyitónapján tartott sajtótájékoztatón a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2019. április 16-án. A tanácskozás programjában szerepel a cápák tartástechnológiája, szaporítása és gyógykezelése is.
MTI/Balázs Attila

hvzs \ brr

MTI 2019. április 16., kedd 14:51

Borítón: Nyíregyháza, 2019. április 16. Egy férfi fotózza a cápákat a cápák viselkedése és gyógyítása témájában megrendezett, háromnapos nemzetközi konferencia nyitónapján tartott sajtótájékoztatón a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2019. április 16-án. A tanácskozás programjában szerepel a cápák tartástechnológiája, szaporítása és gyógykezelése is.  MTI/Balázs Attila

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük